top of page

Byggnader från en svunnen tid

Du tittade väl på bilden av undervattenspyramiden på internet? Vi har ju pyramider på  torr mark också.

Du tror att egyptierna byggde de tre stora pyramiderna efter att dittills bara byggt små hyddor av mjuk kalksten?  Du tror att de byggde utan att ens ha verktyg till det?

Vet du att pyramiderna var en gång täckta med blänkande vita flera ton tunga marmorplattor som var sågade med millimeterprecision?  Problemet är att om man ska såga i den sortens sten måste man ha verktyg av tungkarbid eller diamant. Det finns inte en minsta möjlighet att man skulle kunnat såga en enda sten med de verktyg de hade, av koppar, tenn, brons, eller järn. Egyptologer passerar förbi denna lilla detalj med en axelryckning. De pratar inte ens om dessa marmorplattor som täckte hela pyramider från början.  Många plattor stals av faraoner och andra. En jordbävning skakade ner en del plattor för 700 år sedan, och sultanen i Egypten tog lite för att bygga sina palats. 

Om egyptierna inte kunde göra jobbet, kan de inte vara de som byggde  de tre stora pyramiderna.

Det blir ännu tydligare av att i centrum av pyramiden finns kungens kammare. Den är klädd med granitplattor som är ännu hårdare och som också är sågade med millimeterprecision. Vetenskapsmän har ingen förklaring annat än "Vi tror att egyptierna gjorde det på något sätt".  Jag tror inte på det, efter att försökt såga i granit med bågfil. Efter en minuts sågande hade jag bara lyckats få en rispa på ett par millimeter i en liten sten.

Men, säger du, det finns ju hieroglyfer som berättar om hur pyramiderna byggdes!

Blir du förvånad om jag säger att det inte finns några bilder eller hieroglyfer inne i pyramiderna, inget som skulle tyda på att egyptierna skulle ha byggt dem.

Jo, det finns skrivet SAS på någon dörrpost, efter en turist. Det finns även fyra tecken som en egyptolog lämnade efter sig då han med stor möda hade lyckats klättra upp i en håla mellan stenarna i takkonstruktionen över en kammare. Han hittade inget annat än en stenskärva, och med den ristade han i väggen "Khufus vänner" med fyra hieroglyftecken. De är de enda hieroglyferna i de tre stora pyramiderna.

"Khufus vänner" hade lite fel: Khufu var begravd utanför pyramiden. Inne fanns ingenting.  Det finns en sarkofag gjort av en enda sten, men den är tom. 

Är det inte konstigt att alla tre pyramiderna har varit tomma? Var inte de avsedda för faraoner?

Det finns en förklaring: De var inte tomma från början, utan innehållet har försvunnit senare. Dock var Chafres pyramid redan tom när Giovanni Betoni hittade ingången

den 2 mars 1818. Det finns inget som tyder på att det fanns  något att hitta i de andra pyramiderna heller när man lyckades ta sig in.

Hur kunde innehållet försvinna?  Det enda som skulle kunnat flytta bort liken är väl vattnet om det trängt in och lyft upp kropparna och även fått materialet att förvandlas till damm.

Pyramiderna var solida nog att överleva även en global flod. Sfinxerna bredvid var gjorda av lokala klippor, och på dem syns märken av erosion som vattnet skulle kunnat orsaka.

Det som man inte begriper, det håller man tyst om.

        Att egyptierna inte hade den teknik som behövs för jobbet, det nämner ingen.

bottom of page