top of page

Noa och arken

Bibeln berättar att Gud ångrade att han skapat människor som bara gjorde ont hela tiden.  Han skulle utrota alla människor, djur, fåglar, allt som fanns på torr land. Men det fanns en man, Noa, som Han ville bespara.

Nu kan man fråga sig, varför Gud ville utrota människor och allt? Fanns det inte risk att allting skulle bli detsamma igen?

Svaret är: Efter syndafloden var ingenting samma: den ljuvliga värld som inte hade farliga raviner, inga öken, ingen vinter, skulle inte finnas längre. Livet skulle ändras drastiskt, man skulle få jobba på allvar för brödfödan.

Gud sade till Noa: "Bygg dig en ark av Gofer-trä." Ingen vet vad gofer är för trä, så jag föreslår redwood, dessa stora träd som växer i Kalifornien.

Nu säger du säkert: "Noa levde ju i Mellan-östern". Hur vet du det?

Noas ark flöt fem månader på vattnet. Heyerdals balsaflotte "Kon-Tiki" flöt nästan 7000 km på mindre än fyra månader!  

Vi vet redan att det fanns verktyg att såga i granit för pyramidbygge. Säkert hade man maskiner för att såga dessa stora redwood-träden.

Gud gav instruktioner för bygget:  Gör en ark, 150 meter lång, 25 meter bred, 15 meter hög. Bygg olika sektioner eller kamrar inuti. Det skall vara tre våningar, en dörr i sidan, taket skall vara upphöjd med en halv meter så att ljuset kan komma in. Den skulle tätas med jordbeck, så vattnet inte skulle komma in.

När man ser bilder på arken, har man ritat en båt, på samma sätt som småbåtar görs av tunna brädor. Ingen har kunnat bygga en 150 meters båt på det sättet!   

Man läser "ark", men ser ordet "båt".  Samma ord ARK används för en låda där man förvarade de tio Guds bud.  Den arken såg inte ut som en båt.  En båt är strömlinjeformad och har för och akter, bara för att den skulle kunna få upp lite fart. Noa var inte på väg någonstans, och hade varken åror eller segel. Arken behövde bara flyta.

Kanske såg den ut så här:

bottom of page