top of page

Bibelns berättelse

Adam och Eva fick bosätta sig i en trädgård som Gud hade planterat i Eden.

Var fanns Eden?

Det berättas att fyra floder fick sin början från Eden: Pison mot Havilas land, Gihon flöt runt Kush, den tredje Tigris, den fjärde Eufrat. Problemet är att Kush är i Etiopien, Havila okänd, Tigris och Eufrat i Irak. Hur skulle de kunnat börja från samma ställe?

Det finns en annan möjlighet. Som jag berättat tidigare så har världen ändrats väldigt genom att städer sjunkit i havets djup, andra begravts på bergtoppar. Tänk om även Edens område ändrat utseende.

Om världen har en gång förstörts av en flod som spolade det mesta med sig, kanske det inte fanns skyltar med platsnamn kvar efteråt. Floderna hade förflyttats, alla mänskliga byggen, bortsett från tre pyramider, hade försvunnit. Då man åter såg några floder, kallade Noas familj dem med de namn som de kände från sin barndom.

Gud hade planerat Eden som samlingspunkt; människorna skulle ju fylla jorden, och det var därför fyra floder flöt ut från paradiset. Ville man tillbaka skulle man bara kunnat gå uppströms för att hitta rätt.

Frukterna i paradiset var härliga att äta. Visst, det fanns mycket att äta annanstans, alla djuren behövde ju mat, men om man ville ha det bästa skulle man behöva ta frön från Eden och ordna nya trädgårdar. Brist på aktivitet skulle ju gjort livet tråkigt.

Som vi vet, valde människan olydnadens väg, som ledde ut från paradiset. Det kanske kom lite frön med floderna, men många av frukterna försvann med paradiset. 

Människorna fick jobba lite hårdare, men livet var inte så illa, Gud hade ju skapat en drömvärld, och mycket förblev bra även i fortsättningen. Människorna behövde inte oroa sig för vintern, jorden var mycket bördig, inga stenöken, inga höga klippiga berg, allting var fortfarande gjorda för att förvandlas till trädgårdar, som det var syftet från början. 

Människorna hade tid att uppfinna saker, bygga städer, och bara lata sig. Detta ledde till väldig ondska bland människorna. I stället för att göra något bra, tänkte folk hur de skulle kunna förstöra livet för varandra.

Människorna levde länge och var friska, de hade ju färsk frukt varje dag. Det enda de gjorde bra var att föröka sig. Bibeln nämner bara några namn, men säger att alla fick söner och döttrar. Även Adam fick Kain och Abel och samt pojkar och flickor, en var Seth som föddes efter Abels död.

Vi räknar med fem pojkar och flickor till alla:                             

På sjuhundra år skulle det kunnat bli över sex miljarder människor. Visserligen dog en stor del på den tiden, så kanske tre miljarder vore mera rätt. 

Enligt Bibeln dröjde det  runt 1600 år innan floden kom, det räckte människor till hela globen. 

" Herren såg att ondskan på jorden var stor...... Då ångrade Herren bittert att han hade gjort människor på jorden..."

bottom of page